tisdag 27 november 2007

Ett rent mästerverk!


Den här månaden åker jag och mina kära kollegor Stina och Johanna runt på en liten turné bland Malmös skolor. Vi undervisar mellanstadieelever i serieteckning, vilket är väldigt en trevlig men samtidigt ganska ansträngande sysselsättning. Vår uppgift är att entusiasmera de unga eleverna och få dem att förstå grunderna i serieberättande, något som inte alltid är det lättaste. Emellanåt stöter vi på små stjärnskott, titat baar på bildexemplet här. Varför envisas jag egentligen med att försöka göra serier när det finns tolvåringar som är så mycket bättre. Den här killen äör ju smått genial! Man skulle kanske skicka in den här sidan till Galago...

tisdag 20 november 2007

Nosferatu


Har varit pappaledig ett par dagar då sonen legat sjuk i vattkoppor. Då han inte haft något ont utav sin åkomma har vi tillbringat tiden med att göra de saker jag tycker bäst om här i livet, titta på film, läsa böcker och rita monster.
Nosferatu är fortfarande filmhistoriens bästa vampyrrulle, bara så att ni vet det.

torsdag 15 november 2007

Spirou


Den här blev lite som en önskedröm för mig. Vem har inte drömt om att teckna Spirou? Det här är visserligen det närmaste jag någonsin kommer "the real stuff" men det kändes väldigt kul att sätta tänderna i ett sånt här jobb. Jag ville ge den en känsla av klassiskt albumsomslag och jag inbillar mig att det lyckades rätt bra. Artikeln är skriven av Fredrik Strömberg och handlar om synen på färgade i Spirous äventyr, vilket förklarar de båda pygmeérna i bakgrunden. För övrigt kan jag nämna att jag retuscherat bort de båda vildarna från den version jag har i min portfolio.
Är det här fjärde posten på en timma nu? Jag har tappat räkningen.

Morgondagen tillbringas i Köpenhamn tillsammans med den gode vännen Axel.

Manga


Om jag inte minns fel var det här en av de första illustrationer jag gjorde för Bild & Bubbla, tecknad under min härliga pappaledighet för ett gäng år sedan. Det enda jag egentligen har att säga om bilden nu är att den är rätt ful. Jag har gjort ett gäng sådana här gruppbilder nu (senast till ISV07) och har tröttnat på det lite enformiga motivet. Även denna bild är färglagd av Jakob Hallin. Jag gjorde en annan mangaillustration till samma nummer som var mycket bättre, så pass bra att jag återanvände den som illustration till min artikel i årets upplaga av Kulturtidskriftskatalogen.

Den här bilden har jag inte så mycket att säga om, det var två år sedan jag gjorde den och den bjöd inte på något större motstånd. Färgläggningen överlät jag på min medredaktör Jakob Hallin. Jag tyckte att den skulle ha en enkel färgläggning med två nyanser av samma färg, förslagsvis blått. Som ni ser tyckte Jakob detsamma.

Little Orphan Annie


Jag älskar Harold Grays sätt att rita ögon, de där stora vita ovalerna ger en lite kuslig stämning, ungefär som att alla hans figurer skulle vara zombies. Själva grundteckningen var inga större problem att fixa till, man behöver inte vara någon stor tecknare för att ta sig an Annie, seriens storhet låg alltid i manusen. Eftersom teckningsarbetet gick så lätt tillät jag mig att expermineterade med färgläggningen. Annie och hunden Sandy är kolorerade med pastel medan bakgrunden är en akvarell på ganska dåligt papper. Efter att ha scannat tuschteckningen separerade jag figurerna från bakgrunden. Jag har lagt ihop allt i photoshoplager med de två figurerna överst med pastelteckningen under. Därpå följer ett heltäckande brunt lager med väldigt låg opacitet och sedan kommer bakgrundens tuschteckning. Här har jag valt att ändra allt svart till brunt så att figurerna blir mer framträdande. Längst bak ligger självklart akvarellen. Ni som är bekanta med programet förstår vad jag menar.

Ännu en sen uppdatering, arbetet med seriefestivalen ISV har slukat all min tid. En trevlig nyhet är att vi äntligen fick ut ett nummer av Bild&Bubbla, därtill ett nummer som jag känner mig väldigt nöjd, (rent utav lite stolt) med. För att fira detta tänkte jag lägga upp några illustrationer jag gjort för denna blaska. Först ut är "Alley Oop" av Vince T. Hamlin. Jag behöver väl knappast påpeka hur kul det är att göra den här typen av illustrationer.

tisdag 6 november 2007

Nu var det en vecka sedan jag uppdaterade bloggen senast, tiden har inte riktigt räckt till (inte för att någon har klagat). Förra veckan höll jag workshops på Malmö konsthall och invigde utställningen som jag och Fredrik Strömberg knåpat ihop på bibliotekets serieavdelning. Samma dag testade jag för första gången att kallbada, vilket var mycket uppfriskande (såg en del underlig fysionomi i bastun).
Nu till helgen är det dags för festivalen "I seriernas värld". Jag kommer att hålla låda på scen vid två tillfällen. Dels ska jag intervjua Johanna Kristansson och dels ska jag leda en diskussion om seriefilamtiseringar.
För mer info om festivalen hänvisar jag till hemsidan www.isv.se